ßßß Cookit - przepis na " Śliwki w czekoladzie"

" Śliwki w czekoladzie"

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza " słodkość" jest skierowana do wielbicieli mocno czekoladowych wypieków i ze względu na dodatek dość sporej ilości alkoholu, dla osób pełnoletnich :) Śliwki moczone w alkoholu i zanurzone w gorzkiej czekoladzie z ciastem czekoladowym daje istne wybuchowe połączenie ;) W kolejce do zrobienia czekają pierniczki ;) Do poczytania w następnym wpisie :)
Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 - 50 minut
Składniki:
Na ciasto:
170 g mąki
250 g cukru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Na krem:
150 g masła
2 żółtka
2 jajka
125 g cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
100 g masła
450 g śliwek
350 ml wódki
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Śliwki zalewamy wódką i odstawiamy na klika godzin ( ja odstawiłam na 12 godzin, ale może być krócej , jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :))
Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu.
Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jajka ubijamy z cukrem na krem.
Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszane ciasto .
Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika)
Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu.
Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej.
Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało.
Krem:
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na parze , aż masa zgęstnieje. ( miałam wątpliwość co do ubijanych jajek , ale ucierałam je na parze a wiemy , że pałeczki salmonelli giną w temp. 60 - 65 C.)
Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobnioną blenderem czekoladę. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Do masy dodajemy miękkie masło.
Polewa:
W garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę ( 1 i 1/2 tabliczki) , mieszamy.
Wylewamy ją na śliwki , na wierzch ciasta.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/12/ciasto-sliwki-w-czekoladzie.html